Nieuws uit Genève: banden gevuld met mos en sensoren

Nieuws uit Genève: banden gevuld met mos en sensoren

  • 12 mrt Off

3D geprint en gevuld met luchtzuiverende mossen. (Foto: Goodyear)

Naast nieuwe automodellen kent de International Autoshow Geneva ook een aantal primeurs op onderdeelniveau. Banden gevuld met mos in plaats van lucht bijvoorbeeld.

Bandenfabrikant Goodyear presenteerde in Genève een nieuwe luchtzuiverende conceptband: de Oxygene. Het 3D geprinte exemplaar heeft een open structuur waar levend mos in groeit. De futuristisch ogende band absorbeert vocht van het wegoppervlak. Door dit tijdens het rijden te laten circuleren in de band wordt volgens Goodyear een fotosyntheseproces in gang gezet. Hierbij zetten het mos en het water kooldioxine om in zuurstof.

In de band zit geen lucht en het loopvlak is gemaakt van rubberpoeder uit gerecyclede banden. De lichtgewichtconstructie gaat volgens Goodyear langer mee dan de huidige banden, lekrijden kan niet en heeft een betere schokdemping dan gewone luchtbanden.

Cyberband

Bij Pirelli was een concept te zien dat dichter bij het productiestadium staat. Pirelli Cyber Car werd ontwikkeld in samenwerking met een aantal autofabrikanten. Het systeem bestaat uit een vol sensoren gepropte band die rijhulpsystemen van informatie voorziet. Informatie als de bandenspanning, temperatuur, profieldiepte en het actuele gewicht zijn van invloed op de werking van het systemen als abs en esp maar ook op de actieradius van een elektrische auto bijvoorbeeld.

Het voertuig kan de instellingen van zijn systemen aanpassen op basis van de actuele informatie over het aantal inzittenden, lading, conditie van de weg en de banden die door de sensoren in de banden worden verzameld. Verder hebben deze banden een ID-chip zodat de auto weet dat hij op zomer of winterbanden staat bijvoorbeeld. De eerste automodellen met Cyber Car-banden worden dit jaar nog verwacht.