Opdrachten binnenhalen met de elektrische (bestel)auto

Opdrachten binnenhalen met de elektrische (bestel)auto

  • 17 apr Off

Geen huur- of leasecontract maar een projectcontract voor een elektrische (bestel)auto. Zo wil De Beelen Groep haar klanten, waaronder veel fleetowners uit de bouw- en landbouwsector, “meenemen in elektrische mobiliteit” zoals directeur Frank Beelen het omschrijft. Want elektrische mobiliteit (lees: het verlagen van de carbon footprint) heeft grote voordelen bij aanbestedingen.

Om de boodschap kracht bij te zetten was er begin april een nationale primeur van de vestiging van Autocentrum Beelen in Lisserbroek. Een geselecteerde klantengroep kon daar voor het eerst rijden met de volledige elektrische Maxus EV80 (VIDEO), een bestelauto uit het middensegment van de Chinese fabrikant SAIC. In dat land rijdt de besteller al een aantal jaar rond.


Frank Beelen, algemeen directeur De Beelen Groep

Maar Frank Beelen benadrukt dat de nieuwe mobiliteitsservice geldt voor alle elektrische bestelauto’s die er op de markt zijn. “Alle merken zijn bij ons beschikbaar onder één dak. Naast de Maxus EV80 zijn dat momenteel bijvoorbeeld de Mercedes-Benz Sprinter van I-See uit Duitsland, De Stint, de Renault Kangoo ZE en de Nissan NV200. En het aanbod wordt snel ruimer.”

Athlon Service Center
Ook elektrische personenauto’s maken deel uit van de vloot van De Beelen Groep; het bedrijf heeft een rentvloot van in totaal zo’n 700 voertuigen. Zo zijn er flink wat Opels Ampera-e in bestelling en met de VW e-Golf hebben de bedrijven van De Beelen Groep inmiddels ruime ervaring. De rentvloot wordt vooral ingezet voor vervangend vervoer; De Beelen Groep is van oorsprong een onderhoudsbedrijf; het is onder andere de partij achter de Athlon Service Centers. Onderhoud is anno 2018 voor het bedrijf nog altijd de core business, maar onder de vlag van Beelen Mobility levert het bedrijf ook alle merken nieuwe personenauto’s en bedrijfsauto’s tot 3.500 kg, eventueel met inbouw en accessoires van trekhaken tot ritadministratiesystemen. De voertuigen kunnen worden gekocht of geleased, in dat laatste geval treedt De Beelen Groep op als intermediair. “Ook op dat vlak zijn we onafhankelijk”, aldus Beelen.
“De voertuigen kunnen worden gekocht of geleased, in dat laatste geval treedt De Beelen Groep op als intermediair”
Het projectcontract dat Beelen nu lanceert, vergelijkbaar met een shortleasecontract, geldt voor elektrische bestelauto’s. Want daar is voor menig fleetowner veel winst te behalen, benadrukt ook bedrijfswagenexpert Jasper Engel. Hij schetst die dag voor de genodigden van Autocentrum Beelen de mogelijkheden die elektrische bestelauto’s nu en in de toekomst gaan bieden. “Ondernemers met meerdere grijskentekenauto’s moeten voldoen aan strikte uitstootnormen om in sommige gebieden nog te mogen rijden. Daarnaast speelt de zogenaamde carbon footprint een belangrijke rol bij het winnen van opdrachten en aanbestedingen. Met duurzaamheid haal je opdrachten binnen”, aldus Engel.

Inzetbaarheid en investering

Jasper Engel, bedrijfswagenexpert

Maar met alleen de koop of lease van een elektrische besteller ben je er niet. Engel: “In sommige gevallen kunnen rijroutes worden aangepast, of wordt er gekozen voor een andere bestelauto om elektrisch vervoer te kunnen blijven inzetten. Bestelauto’s met een daadwerkelijk rijbereik van 500 km bestaan nog niet, maar daar komt zeker verandering in. Toch kunnen veel ondernemers nu al kiezen voor elektrificering van hun bestelautopark. Maar iedere situatie is altijd weer uniek. Ondernemers zijn vaak aangenaam verrast zodra ze vernemen wat er nu al mogelijk is. Daarbij worden dan weinig concessies gedaan aan de inzetbaarheid en de investering.”

Het nieuwe elektrische leaseproduct van Beelen komt volgende maand op de markt. Zo’n 15 fleetowners, met wagenparken vanaf zo’n 50 voertuigen, hebben zich al ingeschreven om minimaal een half jaar te kunnen beschikken over elektrische bestelauto’s. Een dergelijke aanpak, waarbij het autobedrijf alles regelt – inclusief de laadpassen en eventuele laadfaciliteiten die door NewMotion worden geregeld – biedt ondernemers een makkelijke manier om in te stappen in de wereld van elektrische mobiliteit. “Zonder de verplichting voor lange tijd aan de auto vast te zitten”, benadrukt Beelen.

Bron: Trends in Autoleasing