Wat als een dashboardlampje brandt?

Wat als een dashboardlampje brandt?

  • 09 sep Off

Er brandt een lampje op uw dashboard. Wat betekent het lampje? En kunt u doorrijden of moet u stoppen? Een compleet overzicht van alle lampjes die op het dashboard zichtbaar kunnen zijn, vind u in het instructieboekje dat bij de auto hoort. De lampjes in onderstaande lijst zijn de belangrijkste.

Lampjes geven een waarschuwing als er echt een probleem is met de auto. Let ook goed op hun kleur: bij een oranje waarschuwingslampje kunt u nog wel even doorrijden, mits uw volgende bestemming de garage is. Bij een rood waarschuwingslampje moet u de auto meteen aan de kant zetten.

 

  Stoppen!
Dashboard lampje remmen

Remmen

Dit lampje kan duiden op te weinig remvloeistof, probleem met het ABS-systeem of slijtage aan de remblokken. Stop de auto. Doorrijden kan gevaarlijk zijn. Controleer het niveau van de remvloeistof of bel ons om vast te stellen wat verder het probleem kan zijn.
Dashboard lampje ecumotor

Motor

Als dit lampje brandt is er iets mis met de motor of met de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking regelt. Als het knippert is er mogelijk een heel ernstig probleem. Controleer peil van motorolie en koelvloeistof. Knippert het lampje, dan direct stoppen op een veilige plaats en ons bellen.
Dashboard lampje koelsysteem

Koeling

Er is iets mis met uw koelsysteem en daardoor kan de motor oververhit raken en ernstige schade oplopen. Stop de auto en kijk of er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir zit. Vul zo nodig koelvloeistof bij. Voorzichtig: als de motor oververhit is kunt u beter ons bellen!
Dashboard lampje olie

Olie

De olie is te laag. Dit kan ernstige schade aan uw motor opleveren, want de olie moet zorgen dat uw motor ‘gesmeerd’ loopt. Olie peilen en zo nodig bijvullen of aftappen. Blijft het lampje toch (rood) branden schakel dan direct ons in en rij niet verder.
Dashboard lampje bandenspanning

Banden

Steeds meer auto’s hebben een controlesysteem voor de bandenspanning en vanaf 2014 is dit op nieuwe auto’s zelfs verplicht. Als dit lampje brandt heeft een van de banden te weinig spanning en is mogelijk zelfs lek. Parkeer de auto op een veilige plaats en controleer de banden. Heeft u een lekke band dan kunt u zelf het wiel verwisselen. Begin je daar liever niet aan bel ons. Wij kunnen u op afstand ook adviseren hoe u het systeem kunt resetten.
   
  U mag doorrijden
Dashboard lampje airbag

Airbag

Brandt dit lampje dan duidt het op een storing in de airbag of gordelspanner. Die doen het dus niet bij een eventuele aanrijding, waardoor de kans op ernstig letsel heel groot wordt. Kom zo snel mogelijk langs om het airbagsysteem te laten controleren.
Dashboard lampje stuurbekrachtiging

Besturing

Als dit lampje op het dashboard brandt kan er iets mis zijn met de stuurbekrachtiging. Als die uitvalt zult u voelen dat de besturing veel zwaarder is, vooral bij lage snelheden en parkeren. Kom zo snel mogelijk langs ons om na te laten kijken wat het probleem is.
Dashboard lampje accu

Accu

Het acculampje brandt altijd even als je de motor start maar moet daarna vanzelf uitgaan. Als het blijft branden kan er iets mis zijn met de dynamo, de stroomkabels of een aandrijfsnaar. Stop op een veilige plek en bel ons voor advies. Wellicht is het toch mogelijk om nog even door te rijden. In elk geval moet u langsrijden om de dynamo te laten controleren.
Dashboard lampje roetfilter

Roetfilter

Dit lampje op het dashboard brandt als er iets is met het roetfilter. De uitlaat van uw (diesel)auto is voorzien van een roetfilter. Als dit verstopt of defect raakt voldoet uw auto niet meer aan de milieu-eisen. Bovendien kan de motor of het filter zelf schade oplopen. In alle gevallen: olie peilen. Kom bij ons langs om het roetfilter te laten controleren. Is er duidelijk vermogensverlies, rij dan niet verder en bel ons.

Wat zijn de risico’s?

Een brandend waarschuwingslampje moet u altijd serieus nemen. Het kan een belangrijk signaal zijn dat u een groot risico dreigt te lopen. Dit zijn de mogelijke risico’s waar de lampjes voor waarschuwen:

  • Uw veiligheid komt in gevaar. Bijvoorbeeld als de remmen het niet meer doen of de stuurbekrachtiging uitvalt.
  • U komt stil te staan met pech. Dat betekent altijd oponthoud, een mogelijk onveilige situatie en wellicht extra kosten.
  • U krijgt een hoge reparatierekening. Als u bijvoorbeeld blijft doorrijden met een kapotte koeling of te weinig olie dan kan dat ernstige, zelfs onherstelbare schade aan de motor opleveren.

Bel ons

Twijfelt u nog steeds? Aarzel niet en bel ons op 0252-412957!